Seifuri Certificate Antiefractie

Utilizarea de seifuri certificate antiefractie sau antifoc este o garantie in plus pentru siguranta bunurilor dumneavoastra. Pentru persoanele juridice este obligatoriu, conform legii, ca seiful pentru valori sau bani sa fie certificat antiefractie conform standardului EN 1143.

Ce sunt seifurile certificate?

Certificarea seifurilor, la fel ca in cazul multor alte produse, a aparut ca o necesitate in domeniul securitatii. Un cumparator nu poate face o evaluare a calitatii unui produs, seif in cazul nostru, deoarece nu toti putem fi specialisti in toate domeniile. Astfel, de-a lungul timpului au fost elaborate diverse norme si clasificari ale seifurilor. Acestea s-au transformat in ultimii 50 de ani in standarde care au fost adoptate la scara larga.

Efectiv, un seif certificat este acela care a fost testat ca rezistenta in conformitate un standard. Astfel se poate spune ca acel seif este certificat conform standardului respectiv, EN 1143 in cazul seifurilor antiefractie. In urma testelor seiful primeste o clasificare ce indica nivelul de protectie oferit. De asemenea, prin prisma clasei de securitate obtinuta putem compara un seif cu alte produse similare.

seifuri-cu-agrement-tehnic-prima-pagina

Standardul European EN 1143 – referinta pentru seifurile antiefractie

Comitetul European pentru Standardizare a elaborat si impus standardul EN 1143. In acesta se definesc clasele de securitate si metodologiile de testare pentru seifuri.

Aici puteti citi mai mult despre rezistenta seifurilor: Ce inseamna clasele de securitate pentru seifuri antiefractie?

Ce este standardul EN 14450?

Un alt standard existent la nivel european in domeniul securitatii fizice este EN 14450. Acesta este utilizat pentru testarea dulapurilor de securitate (en: “secure cabinets”) si are doua niveluri de rezistenta: S1 si S2. Acestea indica o rezistenta mecanica la efractie mai mica decat clasa 0 de la standardul EN 1143!

Conform VDMA si legilor europene, dulapurile de siguranta certificate conforme EN 14450 trebuie utilizate doar in mediul rezidential unde nu este necesar un grad ridicat de securitate.

In Romania, dintr-o eroare de traducere din limba engleza (neintentionata, speram noi), multe produse certificate EN 14450 sunt descrise drept seifuri antiefractie. Acest lucru este gresit! Din pacate, nici cei care au elaborat legislatia din domeniul securitatii fizice nu au reusit sa sesize diferenta. In lege se specifica doar ca seifurile utilizate de persoane juridice trebuie sa fie certificate antiefractie; nu s-a specificat si standardul, ceea ce lasa loc de interpretare si eroare!

Aici puteti citi mai multe despre cele doua standarde, EN 1143 si EN 14450.

Cine certifica seifurile antiefractie?

Producatorii de seifuri isi testeaza produsele la institutii acreditate independente care sunt la randul lor autorizate si dotate sa desfasoare astfel de activitati de testare. In Romania, testarea seifurilor antiefractie se realizeaza de catre ICECON SA.

Probabil cea mai prestigioasa institutie de testare in domeniul securitatii fizice la nivel european este ECB-S. Aceasta are sediul in Germania la Frankfurt pe Main.

Indiferent in ce tara din Uniunea Europeana se face testarea antiefractie a unui seif, daca acesta este certificat conform standardului EN 1143, certificarea lui este valabila si in Romania! Certificarea antifractie este materializata printr-un document denumit agrement tehnic.

De ce ar trebui sa achizitionati seifuri certificate?

In primul rand, seifurile certificate ofera o garantie suplimentara a calitatii si performantelor unui seif antiefractie.

De asemenea, pentru persoanele juridice este obligatorie utilizarea de seifuri certificate conform normelor europene, daca prin analiza de risc se impune dotarea cu un astfel de echipament.

Un seif este un produs cu durata foarte indelungata de utilizare. O alegere initiala corecta va poate scuti de batai de cap si cheltuieli ulterioare!

Seifuri certificate antiefractie clasa 1 conform EN 1143

Seifuri certificate antiefractie clasa 2 conform EN 1143